PREGLED DOGAĐANJA

INTERVIEWS


Nikola Barun - Omega software

Omega software dosad je i prisustvovala i izlagala na velikim konferencijama poput WinDays, gdje smo imali i do nekoliko predavača. Kao izlagač smo sudjelovali i na Ambienti, međunarodnom sajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije.

Za Omega software d.o.o. govori Nikola Barun, direktor prodaje.

PK: Predstavite nam ukratko Vašu tvrtku?

NB: Tvrtka posluje od 2001. te od samih početaka svoje poslovanje temelji na razvoju i integraciji cjelovitih poslovnih IT rješenja. Obzirom na odličan uvid u tehnološke mogućnosti osnivači su prepoznali kako iste transformirati u dodatnu poslovnu vrijednost. Naša misija je pomoći složenim organizacijama poslovnim IT rješenjima i stručnim savjetovanjem. Kroz informatizaciju poslovanja povećavamo poslovnu uspješnost naših klijenata, omogućujemo efikasnije i profitabilnije poslovanje te unaprjeđujemo poslovne procese.

Danas smo tvrtka koja se bavi poslovnom integracijom čiju kvalitetu potvrđuju brojni certifikati kojima smo obilježili svoje poslovanje. Najistaknutiji je svakako EN ISO 9001:2000 standard koji za Omega software svakako znači kontinuirano unapređenje postojeće organizacije rada, povećanje kvalitete konzultantskih usluga, povećanje učinkovitosti i zadovoljstva svih djelatnika tvrtke te kao najvažniji cilj povećanje zadovoljstva korisnika koji koriste Omegina poslovna rješenja.

PK: Kakva rješenja nudite tvrtkama?

NB: Tvrtkama nudimo cjelovita poslovno informacijska rješenja. Riječ „rješenje“ je sve više prisutna, a mi je koristimo iz razloga što svaki novi projekt s kojim se susrećemo ima neke svoje specifičnosti te svaki naš klijent zahtijeva da se poslovno rješenje koje mu isporučujemo prilagodi njegovim potrebama.

Uz praćenje tehnologije i trendova na tržištu, pokretač daljnjeg razvoja naših rješenja svakako je suradnja s našim klijentima. U komunikaciji s njima imamo mogućnost otkrivati stvarne potrebe korisnika te iste pretvoriti u dugoročne poslovne prednosti koje će njihovim tvrtkama osigurati daljnji razvoj i rast.PK: Kako nastaju Vaša rješenja te kakav pristup pritom koristite? Kako izgleda projekt uvođenja poslovnog IT rješenja neku tvrtku?

NB: Rješenje označava nešto kompleksno i nešto što se sastoji od više segmenata. Tako su i poslovna IT rješenja vrlo kompleksna i potrebno je puno vremena i angažmana kako bi se što kvalitetnije definirali. Upravo zato razvili smo model poslovne suradnje kojim svakom novom projektu pristupamo na maksimalno profesionalan i stručan način što zahtijeva višestruku interakciju između naše tvrtke i potencijalnog klijenta već i prije samog zaključenja ugovora. Time želimo ostvariti što kvalitetnije izlazne rezultate za našeg klijenta. Pritom koristimo projektni pristup i dugoročno smo usmjereni na održavanje i usavršavanje projektne orijentacije naše tvrtke.

Kao što sam već napomenuo, kako bi što kvalitetnije definirali projekt, prije samog zaključivanja ugovora pristupamo detaljnoj analizi stanja postojećih poslovnih procesa naših korisnika. Nakon usuglašavanja izlazne projektne dokumentacije krećemo u projekt uvođenja poslovno informacijskog rješenja. Taj proces je vrlo složen i izuzetno zahtjevan za sve strane koje u njemu sudjeluju. Projekt je uspješno završen ukoliko je u dogovorenom roku i budžetu te uz visoku razinu zadovoljstva korisnika unaprijeđen poslovni proces.

Što se tiče prosječnog trajanja prilagodbe i tu su nam iskustva vrlo različita te ovise dosta i o samim klijentima odnosno o njihovom angažmanu prilikom uvođenja poslovnog rješenja. Kako je informatička pismenost postala standard u poslovnom svijetu, a naša su rješenja prilagođena krajnjim korisnicima, u posljednje vrijeme ne nailazimo na veće probleme u prilagodbi korisnika našim rješenjima.

PK: Koji je profil tvrtki koje koriste Vaša rješenja ?

NB: Iskustvo stečeno unatrag nekoliko godina rezultira da nas se na tržištu prepoznaje kao kvalitetnog i pouzdanog partnera na različitim područjima, pa nam svaki novi projekt pruža nove mogućnosti integracije heterogenih sustava u jedno cjelovito poslovno okruženje. Sukladno tome svaka tvrtka koja krene u potragu za informatizacijom svojeg poslovanja, naš je potencijalni klijent.

Dosad su nam povjerenje povjerile regionalne korporacije i javna poduzeća s tisuću i više zaposlenih te brojna ministarstva i druge državne institucije. Pritom bih želio istaknuti kako smo našim rješenjima za uredsko poslovanje namijenjenim tijelima državne uprave zadovoljili i najviše kriterije kvalitete te stekli pravo korištenja znaka Izvorno hrvatsko čiji smo nositelj od 2004. godine.PK: Što je po Vama Vaša najveća snaga te zašto bi neka tvrtka odabrala upravo Omegu software kao svog IT partnera?

NB: Ono po čemu se diferenciramo od većine ostalih tvrtki je činjenica da se rješenja koja nudimo razvijaju i unaprjeđuju od strane domaćih specijaliziranih stručnjaka što nam svakako daje veću fleksibilnost u prilagodbi rješenja poslovnom modelu korisnika. Upravo zato kompetencije i iskustvo naših stručnjaka predstavljaju našu najveću snagu.

Svojim klijentima uvijek ukazujemo na važnost odabira kvalitetnog IT partnera pri odabiru informacijskog rješenja, tj. tvrtku koja kontinuirano može pratiti njihov stalni napredak, zadovoljiti i najzahtjevnije potrebe kao i promjene poslovnih potreba te ponuditi i integrirati inovativna rješenja.

PK: Obzirom da je potražnja novih kadrova u ICT industriji sve veća, možete li nam opisati na koji način dolazite do novih zaposlenika?

NK: Za regrutiranje novih zaposlenika najčešće koristimo portal Moj Posao, našu službenu web stranicu, povremeno i neke druge medije, te svakako internu bazu kandidata. Kako je naša djelatnost vrlo usko specijalizirana koristimo se i preporukama koje smo dobili od strane naših zaposlenika ili klijenata. Također, nastojimo biti u kontaktu sa stručnim fakultetima (FER, FOI) i Hrvatskim savezom informatičara te su nam u tom pogledu događaji poput "Dana karijera" izuzetno zanimljivi i korisni.

U proteklom razdoblju intenzivno radimo na uvođenju internog programa približavanja teorije i prakse mladim talentima kojima bismo predstavili našu tvrtku te neke od njih zainteresirali za rad u našem okruženju. Tako smo se ove godine po prvi puta predstavili i na sajmu poslova i karijera, Job Fair-u, u organizaciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Svoj potencijalno kvalitetan kadar vidimo u mladim visokoobrazovanim stručnjacima koji imaju znanje te kontinuirano prate napredak suvremene tehnologije.PK: Da li ste ikada izlagali ili prisustvovali nekoj konferenciji? Koliko smatrate da je za poslovanje važna direktna komunikacija koju ostvarujete na konferencijama/sajmovima?

NB: Izuzetno je važna. Takva komunikacija uvelike olakšava pristup novim potencijalnim klijentima s kojima želimo stupiti u partnerski odnos. Omega software dosad je i prisustvovala i izlagala na velikim konferencijama poput WinDays, gdje smo imali i do nekoliko predavača. Kako u našoj ponudi imamo i rješenje za vizualizaciju, prodaju i proizvodnju namještaja, kao izlagač smo sudjelovali i na Ambienti, međunarodnom sajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije.

Trudimo se popratiti sva veća događanja i evente koji su zastupljeni i cijenjeni u našoj branši.

PK: Kakvi su Vaši planovi za budućnost?

NB: Kvalitetnim izborom partnera ojačali smo svoje kompetencije i povećali potencijal tržišta koje nas sve više percipira kao kvalitetnog poslovnog integratora. Svakako želimo i dalje jačati tu poziciju te se još više usmjeriti na jačanje tvrtke kao konzalting partnera za uvođenje poslovnih rješenja. Smatramo da imamo sve potrebne preduvjete i kvalitetu da u tome i uspijemo.

www.omega-software.hr

26. kolovoza 2008.

KALENDAR

siječanj 1970
ponutosričetpetsubned
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

MARKETING